Trykmåler

Med et pust i øjet måles det indre tryk i øjnene. Har man forhøjet tryk, kan det øge risikoen for at udvikle grøn stær. Hvis der er grøn stær i familien, er det altid en god ide at holde øje med øjentrykket, og det kan du nu hos os. Jo hurtigere man opdager grøn stær, jo bedre chancer har du for at udskyde synstab eller helt undgå det.

Forhøjet tryk ses ofte ved grøn stær, større blødninger eller væskeansamlinger i øjet samt ved brug af bestemte typer medicin, som bl.a. binyrebarkhormon.

Man skelner imellem akut og ikke akut forhøjet tryk.

Ikke akut forhøjet tryk

Symptomer:

Et ikke akut forhøjet tryk opstår over tid og ses i forbindelse med den mest udbredte type for grøn stær (åbenvinklet glaukom), som ikke giver mærkbare symptomer, før sygdommen har forårsaget et udtalt synsfelttab.

Behandling:

Tryksænkende øjendråber, som ordineres af en øjenlæge. Hvis ikke øjendråberne har den ønskede effekt, kan yderligere behandlingstiltag være nødvendige såsom laserbehandling eller operation. Det ses af og til, at man udskifter øjets anatomiske linse, da linsen fortykkes livet igennem.

Akut forhøjet tryk

Hvis trykket stiger voldsomt over tid, kan der opleves betydelige symptomer. Dette ses ofte ved den mindre hyppige grønne stær (lukketvinklet glaukom).  Det akutte og hurtigt stigende tryk skyldes en fuldkommen aflukning til systemet, der dræner kammervæsken fra øjet.

Symptomer på akut forhøjet tryk i øjnene:

  • Stærke smerter i og omkring øjet
  • Hovedpine og kvalme (evt. med opkast)
  • Sløret syn og regnbuesyn omkring lyskilder
  • Røde øjne
  • Nedsat farve- og kontrastsyn
  • Forstørret pupil
  • Fornemmelse af et hårdt øjenlåg ift. det andet øjenlåg

Behandling: Laserbehandling, som øjeblikkeligt øger dræningen af kammervæsken fra øjet. Hermed opstår der et normalt flow i gennemstrømningen.

Der kan selvfølgelig være andre årsager til forhøjet tryk i øjet. Ved mistanke, henviser vi til øjenlæge.

KONTAKT

C Optik

Bredgade 35
8870 Langå
Tlf: 8646 9535

ÅBNINGSTIDER

Mandag
10-17.30
Tirsdag
lukket
Onsdag
10-17.30
Torsdag
10-17.30
Fredag
10-17.30
Lørdag
10-12.00